Ne ajándékozz kutyát karácsonyra! Tudunk jobbat!

Jön a karácsony, és ilyenkor meglágyulnak a szülői szívek, betalálnak a fa alatt masnis dobozból kimászó cuki kis labradoros reklámok, vagy egyszerűen csak jó ötletnek tűnik, hogy legyen karácsonyra egy kiskutyánk. Vagy ha nem nekünk, akkor a nagyinak, papinak mert magányos, a gyereknek mert annyira akar, vagy a barátnőnknek akit kidobott a pasija. Nos, nem jó ötlet. Elmondjuk miért, és elmondjuk, hogy helyette hogyan.

Kutyával élni életforma. Kötöttség, felelősség, és kiadás. Ha tehát ajándékba adsz valakinek kutyát, úgy, hogy ő nem tud róla, akkor kötöttséget, felelősséget, és kiadást ajándékozol. Honnan tudod, hogy a megajándékozott ezt vállalni tudja éveken át? Nem tudod helyette jobban, hagyd, hogy ő döntsön, meglepetésnek, gyógyszernek, pótléknak ne adj kutyát.
A karácsony a legtöbb családnál eleve az agyeldobás hete, rokon cunami és főzés maraton. Tutira súlyosbítani akarod ezt egy kiskutyával? Szenteste oké, de másnap amikor 25 vendég jön, vagy 200 kilométert utaztok a nagynénihez, akkor mit csinálsz vele?
Ok, te Chuck Norris vagy, megoldod, de a kutyának jó vajon egy nettó bolondokházába csöppenni? Igen tudom, téli szünet, és otthon vagytok, de nem. Ha véget ért a karácsonyi, jön a szilveszteri őrület, a petárda szezon annak is kihívás, aki évek óta együtt él a kutyájával, ráértek jövőre megtapasztalni először, mikor már jobban képben vagytok.
Egy kiskutya kiválasztása messze nem csak érzelmi kérdés. Az ünnepekkor azonban sokkal hajlamosabbak vagyunk érzelemből, hirtelen felindulásból dönteni, aztán január végén vonszol a havasesőben az 50 kilós nyakig sáros Buksika, és nem értjük hogy jutottunk ide. Hirtelen felindulásból ne vigyél haza kutyát, ha meg már régóta érleled a döntést, pont rá fog még érni két hetet.
Felelős tenyésztő, és ideiglenes befogadó nem is ad oda kutyát karácsonyra, mert pontosan tisztában van a fentiekkel. Ahol akciós karira az extra mini bíver yorkie, azt a helyet messzire kerüld el. (Már csak azért is, mert a yorkshire terriernek a standard szerint csak egyféle mérete és egyféle színváltozata van. Minden más parasztvakítás)

Ok, de akkor mi legyen? Kutya kell, ez már el van döntve, és különben is más ajándék nem is kell, a gyerek is kutyát kért a következő öt szülinapjára, karacsonyra és húsvétra összevonva / feleségem / férjem / barátnőm / pasim ezer éve győzköd.

Ezzel semmi gond, ha nem csak a gyerek vagy a társad szeretne kutyát, hanem többé kevésbé az egész család benne van. Különben nem fog menni konfliktusmentesen, és általában nincs jó vége, főleg a kutyára nézve. (Kevesen rakják utcára a férjüket a kutya javára, bár ismerünk ilyen esetet, de legtöbbször mégis az a vége, hogy a kutyának kell mennie, felnőtten, neveletlenül, megtörten, gazdásodásra sokkal rosszabb esélyekkel)

De akkor mi legyen az ajándék?
Ajándék lehet, pl egy kis doboz benne egy kártyával “Lesz kutyánk:D” felirattal. Aztán januárban elhozzátok a megfelelő kutyát, aki a családtagotok lesz.

Milyen a megfelelő kutya?

Olyan, amelyiknek a mérete, energiaszintje, karaktere illeszkedik a családhoz, és a lakóhelyéhez. Nincs általános okosság, ez személyre szabott dolog.

Miben tudunk segíteni?

Szívesen látunk egy előre egyeztetett időpontban, és egy személyes beszélgetés után segítünk kiválasztani a megfelelő kutyát, szakmai alapon, objektív érvekkel. Jó kapcsolatot ápolunk menhelyekkel,ideiglenes befogadókkal, tenyésztőkkel is, így olyan helyre fordulhatsz ahonnan biztonsággal választhatsz. Ha megvan a kiválasztott fajta, vagy van konkrét elképzelés, veletek megyünk és akár a helyszínen is segítünk választani. Ha megvan a kutya, akkor pedig örömmel kísérünk titeket a tudatos gazdává válás útján, egy szuper kutyázós helyet biztosítunk, illetve segítünk vigyázni a kutyára ha épp más programotok van. A konzultációk díja teljes egészében levásárolható a DOG3 nál kiválasztott bármilyen szolgáltatásra.

Szerző: Jármai Nóra

Scroll to Top