A változtatás mikéntjéről

Sokunkban dolgozik megfelelési kényszer, maximalizmus. Hajlamosak vagyunk a kutyaiskolán, vagy bármilyen önismereti tanfolyamon, a coachtól hallottakat egyből célként kitűzni magunknak türelem nélkül AZONNAL, létrehozva ezzel egy irreális elvárást magunkkal szemben. Blokkot gyártunk a fejlődésben, belső konfliktust okozunk azzal, hogy A VÁLTOZÁST akarjuk MEGCSINÁLNI, nem az oda vezető úton járunk kis lépésekben, hogy magától megtörténjen.
 
Amikor egy oktató elmondja, hogy hol vannak csúszók a működésedben, a kutyáddal való együttélésben, nem ítéletet mond rólatok. Te most, így ahogy vagy, jó ember, JÓ GAZDA VAGY. A kutyád így, ahogy most van, JÓ KUTYA. Te a változásért jössz, mi elmondjuk, milyen helyzetekben vannak a lehetőségek. Nincs gyors megoldás. Át kell menni a folyamaton, bele kell tenni a munkát. Mi megmutatjuk az irányt, igyekszünk szélesebb látásmódot, árnyaltabb skálát felmutatni, hogy lásd, merre és mennyit lehet még menni. Azt tesszük veled, amit te majd vezetőként a kutyádért tudsz tenni.
 
A belső konfliktus ott kezdődik, ha te ennek egyből meg is akarsz felelni, olyan magas elvárást támasztasz magad felé (és jellemzően kutyád felé is), ami akár le is tud dobni, mert nem megugorható helyből.
 
Az első lépése a folyamatnak, hogy el tudd fogadni, amilyen te MOST vagy. Amilyen a kutyád MOST. Ahol MOST tartotok. Ne büntesd magad, amiért nem ott tartasz, mint aki évek óta ezen dolgozik. Tudj belelazulni, mert ebből tudsz továbblépni a változás IRÁNYÁBA. Az állandó célhajhászás, és eredmény orientáltság iszonyatosan meg tudja nehezíteni a munkád, míg az elfogadás elégedettséget, és folyamatos haladást biztosít.
 
Ne azért akarj változtatni, hogy a környezeted jobban elfogadjon és szeressen. Ne azért, hogy te jobban tudd szeretni a kutyád. Azért akarj változtatni, hogy JOBBAN ÉREZD MAGAD. Hogy a kutyád, akit már most így szeretsz, ahogy van, jobban legyen, NAGYOBB SZABADSÁGOT kaphasson biztonságosan. Hogy ne stressz legyen az együttélés, és a séta, hanem a legjobb közös élmény.
 
Ne egyből akarj 24 órán át tudatos lenni. Ha ma 10 percig tudatos voltál, ünnepeld meg. Holnap lehet, hogy 20 lesz belőle. Ne azt gondold a következetességről, hogy lehetetlen, hanem vizsgáld meg, hogyan tudod úgy alakítani a napodat, hogy tudatosan vidd bele a trigger helyzetbe magatokat, amikor ott a figyelmed.
 
A traumáinkkal, és a kutyás negatív élményeinkkel kapcsolatban a felelősségvállalás nem azt jelenti, hogy én vagyok a hibás mindenért, hanem hogy én vagyok képes ezen változtatni. Nem felmentem magam, vagy a kutyám, hanem elfogadom és folyamatosan fejlesztem.
 
Egyik legnagyobb skill a HELYZETFELISMERŐ KÉPESSÉG. Hogy különbséget tudok tenni megugorható kihívás, és irreálisan magas elvárás között, ami gátol, és el kell engedni. Ha fekete-fehérben látom a világot, nem fogom érteni az árnyaltságot, amiben kicsit ez is, kicsit az is van, és még két másik. Ha fekete-fehérben gondolkodom, rengeteg színtől fosztom meg magam. 
 
Mi kell ahhoz, hogy éber figyelemmel legyél, de bele lazultan, és magabiztosan?
 
„Az elfogadás nem tespedés – hanem a változás motorja.” Drogriporter
 
Kipróbálnád ezt az érzést? Gyere el hozzánk egy első találkozásra, ami egy 30 perces ingyenes és kötelezettségmentes alkalom!

Szerző: Vass Viktória

Scroll to Top